Jumaat, 27 Mei 2011

PANDUAN TIPS DAPUR

panduan ini sangat berguna bagi mereka yang baru cuba-cuba nak masuk dapur kerana membuka buku resepi yang memaparkan hidangan sedap dan lazat.Bengang tidak tahu bagaimana hendak mengikut sukatan yang ditetapkan dalam resepi kerana tidak ada penyukat.Sebelum memegang sudu,mangkuk dan kuali apakata kita rujuk ringkasan ini.

SUKATAN JISIM

50gm sama dengan 1/2 oz
30 gm sama dengan 1 oz
60 gm sama dengan 2 oz
90 gm sama dengan 3 oz
120 gm sama dengan 4 oz
150 gm sama dengan 5 oz
240 gm sama dengan 8 oz
360 gm sama dengan 12 0z
480 gm sama dengan 16 oz
1 kg sama dengan 2 1b atau 11/3 oz

SUKATAN CAWAN

1 CAWAN MARGERIN PLANTA/MENTEGA sama dengan 250 GRAM

1 CAWAN TEPUNG sama dengan 120 GRAM

1 CAWAN GULA ATAU OAT sama dengan 115 GRAM


SUKATAN CECAIR


1 CAWAN AIR SAMA DENGAN 250 GRAM

1 SUDU BESAR SAMA DENGAN 20 ML


PANJANG DAN LEBAR


1 inci sama dengan 25 cm
2 inci sama dengan 5 cm
4 inci sama dengan 10 cm
5 inci sama dengan 12.5 cm
6 inci sama dengan 15 cm
12 inci sama dengan 30 cm



makna :

gm = gram

oz = aun

kg = kilogram

1b = decagrameter






1 ulasan:

  1. aku masih tak faham dengan sukatan...so masa masak sesuka hati "campak" jer apa yang ada....janji dapat ditelan secukup rasa...

    BalasPadam