Rabu, 14 September 2011

SALAM AIDIL ADHA 2011

sajer buat entri....tau ajelah mungkin sibuk time tu mana ada masa nak menulis blog...

Apapun hari raya aidil adha tahun ini....aku nak raya sakan sekadar melepaskan dendam yang tersurat masa hari raya aidilfitri yang tak dapat aku tunaikan...

hahaha..aku dah prepair raya nanti nak masak apa.... jom!!! kita ke dapur Chef Afa...

Firstly..,Aku nak buat desert dulu...

KEK KEJU BERLAPIS BISKUT KERING KEJU (LAYER CHEESE CAKE WITH SALT CHEESE BISCUIT )

BAHAN-BAHANNYA :

1/2 buku mentega(buttercup)~tolong jangan guna "golden churn" lagi..sah haram~gunalah
mentega buatan malaysia...tanpa rasa was-was*

15o gram gula kastor/gula pasir dikisar halus*

(guna ni kalau tiba-tiba penimbang berat rosak...jawapannya 1 1/4 gelas )

1 buku cheese Philaphedia~bunyi macam nak gatal tangan nak korek bank...susah-susah jer
berlambak keju keluaran tempatan yang tak buat garu kepala...selamat bajet.

1 kotak nestle cream(macam air kotak bila diputar ia mengembang)~kalau rasanya mahal
sangat beli aje krim putar jenama murah..beli satu percuma satu.

1 botol susu low fat(Ni untuk orang takut gemuk) tapi bagi saya lebih mudah kalau digantikan dengan susu segar atau susu cair..(digunakan untuk mencelup biskut keju)

3 bungkus biskut salt cheese (biskut kering keju yang berbentuk segiempat sama)


Cara-Cara Membuatnya :

Mula-mula kita pukul kesemua bahan yang bertanda *.Pukul sehingga menggembang cantik.
Masukkan 3 sudu besar yang telah diadun pukul sampai sebati tadi ke dalam loyang segiempat dan ratakan untuk menjadi lapisan pertama.Ambil beberapa keping biskut salt cheese yang telah dicelup ke dalam susu kemudian susunkannya satu persatu sehingga memenuhi ruang loyang.
Ulangi setiap lapisan sehingga habis.Pastikan lapisan akhir sekali diakhiri dengan adunan tadi.
Setelah selesai,Masukkan ke dalam peti sejuk beku.Apabila sudah sejuk,dipotong barulah boleh dihidang.


SOTO AYAM

BAHAN KUAH ;
5 biji bawang merah

5 biji bawang putih

5 cm halia

(bahan ini dikisar bersama sampai halus)

1/4 sudu serbuk ketumbar

1/4 sudu serbuk jintan manis

1/4 sudu jintan putih

3 kuntum bunga lawang

2 batang kayu manis

2 batang serai yang ditumbuk

minyak untuk menumis

garam dan serbuk perasa secukup rasa

air secukupnya yang diperlukan

1 bungkus sup bunjut

seekor ayam yang dibelah dua

Cara- cara membuatnya ;

  1. Tumiskan bahan yang dikisar bersama rempah ratus bunga lawang,kayu manis sehingga naik aromanya.
  2. Masukkan ayam,disusuli serai,sup bunjut serta garam
  3. Masukkan air,biarkan masakan mendidih.
  4. Campurkan sedikit serbuk ketumbar,jintan manis dan jintan putih (jangan letak terlalu banyak,takut masakan rasa pahit jika terlebih rempah).
  5. Apabila sup itu sudah sebati masak.Angkat ayam itu kemudian gorengkan sehingga garing di dalam kuali yang lain. Setelah itu tos dan carik-carikkan isi ayam untuk dimasukkan ke dalam soto.
  6. sedia dihidang bersama ketupat dan suhun.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan